This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Vaapun viritys

Säätö nokkalenkistä:

Sivusuunta. Jos uistin puoltaa oikealle, on nokkalenkkiä säädettävä vasemmalle ja päinvastoin vasemmalle puoltavassa vaapussa oikealle.

Pystysuunta. Kun nokkalenkkiä säädetään ylöspäin, uinti tihenee ja pienenee, vaapun haku vähenee ja virrankesto paranee. Alaspäin säädettäesä uintiliike harventuu ja surenee, haku lisääntyy ja virrankesto vähenee.

Säätö uintilevystä:

Uintilevystä voidaan säätää uistinta uistimen valmistusvaiheessa. Valmiin vaapun uintilevyä ei yleensä kannata säätää, joskin taitava virittäjä voi sitäkin yrittää. 

Säädön merkitykset. Kun uintilevyä taivutetaan alaspäin tai siirretään taaemmaksi, vaappu ui pinnemmalla. Samalla sen uintiliike harvenee ja suurenee, haku lisääntyy, mutta virrankesto vähenee. Kun uintilevyä säädetään ylöspäin tai siirretään eteenpäin, vaappu sukeltaa enemmän, sen uintiliike tihenee ja pienenee, haku vähenee ja virrankesto lisääntyy.

Säädöissä on silti huomattava kohtuus siinä, että uistimen uintia ei voi säätää loputtomiin nokkalenkin tai uintilevyn säätämisellä. Poukkoilevaa uistinta ei välttämättä saa sukeltamaan uintilevyn säätämiselläkään. Tosin sen voi saada, mutta vika voi olla myös vaapun valmistuksessa. Vaapun profiili voi olla sellainen, että sitä on muutettava valmistettaessa, mikäli aikoo saada vaapun uimaan. Myös painotuksella on tässä merkitystä. Lisäksi eritoten jos vaappu ei lainkaan ala uimaan, vika voi olla liian epätasapainoon tai liian epäsymmetriseksi tehty vaappu. Lievä epäsymmetrisyys tai epätasapaino voi joskus olla tarpeen ja tahallistakin, koska sillä voidaan saada aikaan vaappuun hakua, mitä tavoitellaan eritoten lohivaapuissa.

Koukkulenkeistä:

Vaappuun saa  hakua opettelemalla säätämään koukkujen kiinnityslenkeistä sivusuuntaan. Uistimeen tulee näin epäkeskoisuutta. Lisää hakua saa vääntämällä etukoukun lenkkiä toiseen suuntaan ja takakoukun lenkkiä vastakkaiselle puolelle.Tämä vaatii taitoa. Yleensä hakua lisättäessä uistimen virrankesto pienenee. Miedossa virrassa tai suvannossa eritoten lohivaapuissa suositaan voimakkaasti poukkoilevia vaappuja.

 

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username