Vaaralampi
Vaaralampi sijaitsee Oulu-Ylikiiminki tietä Ylikiimingin keskustan läpi ajettuna suoraan eteenpäin jatkettuna n. 8 km Ylikiimingin keskustasta, tien oikealla puolella Oulusta tultaessa. Paikalla on selvä opaskyltti, josta ei voi ajaa ohi.
Vaikka tyhjiäkin reissuja voi joutua tekemään, Vaaralampi on hyvin saalisvarma kalapaikka. Toukokuusta istutusten alettua Äitienpäivän aikoihin aina tuonne kesäkuun ensimmäisille viikoille sopivan lämpimän ilman sattuessa, tyhjät reissut ovat harvinaisia. Merkittävää on, että alkukaudesta lämmin ilma on parenpi. Jos on niin viileää, että yöksi tulee lähes pakkaslukemat, voi saaliskin jäädä saamatta. Toinen hyvä aika on elo-syyskuun vaihteessa, kun vedet kylmenevät. Tavallisesti Vaaralammella jatketaan istutuksia jäiden tuloon saakka. Keskikesän helteet sensijaan lämmittävät vettä niin, että keskikesällä isollakin porukalla voi yhdenkin kalan saaminen olla työlästä. Paitsi tietenkin, jos sattuu hyvälle syönnille, ja sopivan lämpimän tyynen illan tullessa pintaperho voi olla hyvinkin antoisa
Vaaralampeen istutetaan lähes viikottain 100-160 kg kirjolohta. Vaaralammen kirjolohet ovat usein kookkaita. Tavallinen saaliskoko on n. kilon, mutta kaksi-kolme kiloiset eivät ole harvinaisia. Seassa on luonnollisesti myös pienempiä yksilöitä.
Vaaralampi on pieni, tummavetinen lampi. Kokoa on 6,5 ha. Lampi on aika tasaisesti noin kaksi metriä syvä, ja turvepohjainen. Vesikasvustoa on lähinnä loppukesästä ihan perällä.
Luvan hinta kesällä 2016 on 15 E/ 8 h, jolla saa ottaa kaksi lohikalaa. Lisälupia saa tarvittaessa ostaa niin paljon kuin haluaa. Paikalla on tien varressa lupa-automaatti johon kirjoitettu lupakopio ja rahat laitetaan kirjekuoressa. Varaa siis mukaan tasaraha.
Jos kalat liikkuvat pinnan lähellä, pinnan alla uitetut leechit ja pintaperhot ovat osoittautuneet tehokkaiksi. Uistimista käytetyinpiä ovat Lotto ja pieni helmi Räsänen. Uistimen ottiväriksi mainittakoon papukaija. Pohjaongessa tehokkaiksi väreiksi ovat osoittautuneet mm. oranssi, oranssi-musta, papukaija (sateenkaari) ja vaalea beigen ruskea. Lämpimillä tyynillä ilmoilla kannattaa pohjaongen sijaan käyttää pintatahna keinoa. Myös heittopainoperho on osoittautunut tehokkaaksi säästä riippumatta, kunhan huomioi kalastaako pinnan vai pohjan läheltä.
Yksi olennainen seikka Vaaralammelle mentäessä on kalapaikan valinta. Lähellä istutusta, kalaa on parhaiten istutuspaikalla, eli ihan parkkipaikan lähellä. Se on hyvä paikka usein myös muulloin, koska osa kaloista jää siihen pyörimään. Kuitenkin varsinkin kesän edetessä, kalat alkavat yhä useammin olemaan ainakin paremmin otillaan lammen vastaranna. Useinmiten takana oleva suo on paras pintaperhostelu-, ja pintaleech paikka. Eritoten kesällä, jos ihan vasta ei ole istutettu, tuntuu usein pätevän, että tuulen yläpuolelta saa parhaiten kalaa.