This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Vaaralampi

Vaaralampi sijaitsee Oulu-Ylikiiminki tietä Ylikiimingin keskustan läpi ajettuna suoraan eteenpäin jatkettuna n. 8 km Ylikiimingin keskustasta, tien oikealla puolella Oulusta tultaessa. Paikalla on selvä opaskyltti, josta ei voi ajaa ohi. 
Vaikka tyhjiäkin reissuja voi joutua tekemään, Vaaralampi on hyvin saalisvarma kalapaikka. Toukokuusta istutusten alettua Äitienpäivän aikoihin aina tuonne kesäkuun ensimmäisille viikoille sopivan lämpimän ilman sattuessa, tyhjät reissut ovat harvinaisia. Merkittävää on, että alkukaudesta lämmin ilma on parenpi. Jos on niin viileää, että yöksi tulee lähes pakkaslukemat, voi saaliskin jäädä saamatta. Toinen hyvä aika on elo-syyskuun vaihteessa, kun vedet kylmenevät. Tavallisesti Vaaralammella jatketaan istutuksia jäiden tuloon saakka. Keskikesän helteet sensijaan lämmittävät vettä niin, että keskikesällä isollakin porukalla voi yhdenkin kalan saaminen olla työlästä. Paitsi tietenkin, jos sattuu hyvälle syönnille, ja sopivan lämpimän tyynen illan tullessa pintaperho voi olla hyvinkin antoisa 
Vaaralampeen istutetaan lähes viikottain 100-160 kg kirjolohta. Vaaralammen kirjolohet ovat usein kookkaita. Tavallinen saaliskoko on n. kilon, mutta kaksi-kolme kiloiset eivät ole harvinaisia. Seassa on luonnollisesti myös pienempiä yksilöitä. 
Vaaralampi on pieni, tummavetinen lampi. Kokoa on 6,5 ha. Lampi on aika tasaisesti noin kaksi metriä syvä, ja turvepohjainen. Vesikasvustoa on lähinnä loppukesästä ihan perällä. 
Luvan hinta kesällä 2016 on 15 E/ 8 h, jolla saa ottaa kaksi lohikalaa. Lisälupia saa tarvittaessa ostaa niin paljon kuin haluaa. Paikalla on tien varressa lupa-automaatti johon kirjoitettu lupakopio ja rahat laitetaan kirjekuoressa. Varaa siis mukaan tasaraha. 
Jos kalat liikkuvat pinnan lähellä, pinnan alla uitetut leechit ja pintaperhot ovat osoittautuneet tehokkaiksi. Uistimista käytetyinpiä ovat Lotto ja pieni helmi Räsänen. Uistimen ottiväriksi mainittakoon papukaija. Pohjaongessa tehokkaiksi väreiksi ovat osoittautuneet mm. oranssi, oranssi-musta, papukaija (sateenkaari) ja vaalea beigen ruskea. Lämpimillä tyynillä ilmoilla kannattaa pohjaongen sijaan käyttää pintatahna keinoa. Myös heittopainoperho on osoittautunut tehokkaaksi säästä riippumatta, kunhan huomioi kalastaako pinnan vai pohjan läheltä.
Yksi olennainen seikka Vaaralammelle mentäessä on kalapaikan valinta. Lähellä istutusta, kalaa on parhaiten istutuspaikalla, eli ihan parkkipaikan lähellä. Se on hyvä paikka usein myös muulloin, koska osa kaloista jää siihen pyörimään. Kuitenkin varsinkin kesän edetessä, kalat alkavat yhä useammin olemaan ainakin paremmin otillaan lammen vastaranna. Useinmiten takana oleva suo on paras pintaperhostelu-, ja pintaleech paikka. Eritoten kesällä, jos ihan vasta ei ole istutettu, tuntuu usein pätevän, että tuulen yläpuolelta saa parhaiten kalaa.

Tyypillinen Vaaralammen saalis

Alueella on parkipaikalla leveät heittolaiturit, jotka soveltuvat vaikka pyörätuolille.

Parkkipaikalla on kota, puut ja WC.

Pohjaonget pyytämässä. Vaaralammella on paljon heittolaitureita.

Puolta lammesta kiertää pitkospuut. Kuva perältä suolta, mikä on usein hyvä perhostelupaikka.

Lampi perältä kuvattuna.

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username

Terveiset Vaaralammelta. Parkkipaikan laiturilla kalat oli lujassa, mutta takana suolla söi kohtuullisesti. Kiitokset paikan pitäjille. Kalat oli istutettu todella komeina "mölleinä". Tyyppikoko näytti olevan kilo tai vähän päälle, mutta mahtuipa saaliiseen 2,1 kiloinenkin, mikä on jo kirjoloheksi kelpo kala.
PaavoOR   (09.06.2015 19:43)
  Reply

@anonyymi Vastarannan suoranta on kieltämättä jopa vaarallinen kalastettava. Upottavuuden lisäksi kannattaa varoa mahdollisia silmäkkeitä. Allekirjoittanut on kerran parkkipaikkalahden pitkospuilta astunut harhaan, ja pudonnut vyötäröä myöten suohon. Vastarannan kalastusta häiritsee myös runsaan puoleinen lummekasvillisuus. Siellä on muutama kelpo heittopaikka, mutta usein ongelma on saada taiteiltua lumpeikkojen välistä tarttunut kirjo haaviin.
PaavoOR   (23.08.2014 21:14)
  Reply

Vaaralampeen istutettu kahden viimeviikon aikana muutamia emokirjolohia, joiden paino on n. 7 kg/ kpl.

Ihan sen vastarannan pitkospuut eivät kait koskaan ole olleetkaan kunnossa, mutta parkkipaikan puoleiset ja päissä olevat pitkospuut ovat ihan kävelykuntoiset.
PaavoOR   (23.08.2014 21:00)
  Reply

"Pitkos puut" vastarannalla oli jo parhaat päivänsä nähneet, jopa vaaralliset!
anonymous   (23.08.2014 20:29)
  Reply

Vaaralammen istutukset ovat alkaneet jälleen 8.5.2013. Kalastuskausi on avattu 9.5. Istutusten on tarkoitus jatkua koko kesän viikottain. Kalaa on tullut eritoten lämpimämpinä päivinä. Kylminä päivinä on ollut hiljaisenpaa.
PaavoOR   (17.05.2013 21:36)
  Reply